CVS, ME

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een ernstige vorm van vermoeidheid. Hoewel er veel onderzoek naar CVS en ME (Myalgische Encephalomyelitis) is en wordt gedaan, is er nooit een duidelijke oorzaak naar voren gekomen. Wel wordt er een verband vermoed met virussen (bijv. CMV, EBV, XMRV).  In de loop van de tijd zijn er veel afwijkingen in de fysiologie, maar ook potentiële ziekteverwekkers gevonden. Belangrijkste conclusie is: Bij CVS en ME is de afweer grondig verstoord. In heel veel gevallen is het ontstaan na een ernstige infectie. Reden genoeg om daar de oplossing van dit probleem te zoeken. Ook nu na de COVID-19 virus zijn er erg veel vermoeide patienten, Virussen kunnen zich aan allerlei enzymcomplexen binden waardoor de functie van het enzym geblokkeerd wordt. Zo kan COVID-19 zich binden het enzym dat angiotensine 2 moet splitsen met als gevolg doorbloedingsstoornissen. Zulke blokkades spelen mogelijk ook een rol bij genoemde vermoeidheids virussen.

Behandelmethode bij CVS en ME
Gezien de vermoeidheid van is het belangrijk alle processen die in de energievoorziening een rol spelen te controleren op goed functioneren. Een cel die goed functioneert maakt genoeg ATP (energiestof) aan heeft in het celvocht genoeg glucose (brandstof om energie te maken). In dit proces spelen bijna alle celstructuren een belangrijke rol (structuren als: celwand, celvocht, mitochondrien, ribosomen, RNA, celkern, kernwand, kernlichaam, centraallichaam, endoplasmatisch reticulum, Golgi apparaat en lysosomen). In al deze structuren kan iets belangrijks onvoldoende werken met als gevolg een te lage energie productie. De aansturing om genoeg energie te maken wordt vanuit de hersenen aangestuurd oa middels neurotransmitters als adrenaline, dopamine serotonine, acetylcholine, maar ook door hormonen als insuline, Groeihormoon, ILGF, EGF, Glucagon, glycogeen en stoffen die de mineraal huishouding regelen.

Het zal duidelijk zijn dat hier heel veel factoren een rol spelen. Al die stoffen hebben eiwitjes nodig om te functioneren in de diverse cel onderdelen. En al deze eiwitjes kunnen verstoord worden door gifstofjes, en microorganismen. Het uitzoeken in welke stappen het misgaat en welke verstorende signalen  hierbij gemeten kunnen worden is ingewikkeld, maar de moeite waard. Vlam Consult richt zich daarom op het herstellen van de normale fysiologie. Bij veel CVS patienten werkt het afweersysteem onvoldoende daarom is het belangrijk dit onderdeel ook in het herstelproces mee te nemen. Het blijft een ziektebeeld waarbij geduld belangrijk is, omdat de veroorzakers soms lastig te vinden zijn.

Voor meer informatie over CVS, kunt u het volgende document downloaden: CVS.pdf

Wil je meer weten of een afspraak voor een kennismakingsgesprek neem dan contact op.

Contactgegevens

Verwierdelaan 20
3903 DL Veenendaal
Tel: 0318 820869
info@vlamconsult.nl
Kvknr : 30187909

Route beschrijving

AANGESLOTEN BIJ